13 March 2010

JB Trip Part 8 (End) - Satay Restoren Warisan Wak Radol

Sebelum penulis kembali ke Kuala Lumpur dalam rangka lawatan Johor Bahru ini, penulis bersama 9W2HCT/ Dice/ Faiz (http://9w2hct.blogspot.com), dan Ajim sempat meluangkan masa untuk menikmati Sate Wak Radol yang terkenal itu. Jika di Kajang, semua orang kenal Haji Samuri, di Negeri Sembilan, Satay R&K, tetapi apabila sampai di Johor Bahru, sebut sahaja satay, maka akan terbayangkan satay Wak Radol yang sangat menyelerakan itu. Terdapat dua restoren Satay Wak Radol, Kempas dan Taman Kemas. Penulis dan kawan-kawan mengunjungi restoren yang terletak di Taman Kemas.

Penulis sampai di restoren sekitar waktu selepas Asar, dimana pekerja-pekerja restoren sedang sibuk menyusun meja dan menghidupkan bara untuk membakar satay. Penulis diberitahu, satay hanya akan dibakar sekitar jam 6petang. Penulis menetapkan pendirian untuk terus menunggu untuk menikmati satay Wak Radol ini. Sementara menunggu satay, penulis memesan Soto Nasi dan kawan-kawan lain memesan makan masing-masing.

Penulis juga ada menjemput kawan-kawan yang tinggal sekitar Bandar Bahru Uda, Kampung Melayu dan Kampung Rahmat untuk bersama-sama penulis menikmati satay, malangnya semuanya ada komitmen masing-masing. Hanya 9W2MME (Syed Isa-WPC) menyahut seruan satay penulis. Beliau sempat meluangkan masa bersama penulis dan kawan-kawan menikmati satay Wak Radol.

Berikut adalah gambar-gambar yang sempat penulis tangkap ketika menikmati satay Wak Radol.

Soto Nasi Wak Radol

Sate Ayam dan Babat (Perut)

Sate Daging yang memang terbaik.

Ini adalah entry terakhir penulis sepanjang rangka lawatan penulis dan kawan-kawan ke Johor Bahru. Semoga dapat dikongsikan bersama pembaca-pembaca sekalian, semoga terhibur dan terliur. Peace.

0 comments:

Powered by Blogger.