15 March 2010

Sate Tulang Dataran Senawang

Sate Tulang? Bagaimana agaknya rupa sate tulang? Adakah seperti Sup Tulang? Perbagai persoalan timbul ketika penulis memasuki Restoren Dinda yang terletak di Dataran Senawang, Negeri Sembilan Darul Khusus itu. Restoren yang agak sederhana besar terletak di lot hujung bangunan rumah kedai di Dataran Senawang (Berhampiran Sate Kajang Hj Samuri) sememangnya mengundang seribu pertanyaan bagaimana agaknya rupa Sate Tulang yang diperkatakan.

Restoren Dinda yang terletak di Dataran Senawang.

Terpandangkan kain rentang akhbar Kosmo menarik perhatian penulis untuk mengetahui lebih lanjut apa yang dikatakan Sate Tulang sementara hidangan yang dipesan sampai. Ada disebut, sate tulang diperbuat daripada daging ayam yang dihancurkan, digaul bersama rempah ratus sebelum sate dibakar diatas arang. Sate Ayam, Daging, Rusa, Perut, Arnab dan Rusa adalah sate biasa yang dihidangkan di Malaysia, tetapi Sate Tulang ini adalah pertama kali didengar oleh penulis ketika ini. Secucuk sate tulang dijual dengan harga RM1.

Kain Rentang Sate Tulang.

Sate Ayam VS Sate Tulang

Selain hidangan sate tulang, terdapat juga sate-sate lain yang dihidangkan disamping makan-makan panas biasa yang boleh dipesan oleh pengunjung restoren ini.

Bihun Tom Yam

Sate Tulang yang sedang hangat dibakar.

Kelihatan peniaga Sate Tulang sedang menyediakan sate yang dipesan oleh pengunjung.

Secara keseluruhannya, Sate Tulang bukanlah suatu yang baru bagi pengunjung Restoren Dinda, ia mempunyai tarikan yang agak tersendiri dan istimewa. Bagi mereka yang inginkan kelainan untuk menikmati hidangan sate, boleh mencubanya dengan datang sendiri di Restoren Dinda, Dataran Senawang (Kawasan Giant dan McDonalds Senawang). Restoren ini juga menyediakan kemudahan tempahan sate. Semoga entry kali ini dapat menjawab persoalan apakah yang dikatakan sate tulang. Selamat Mencuba dan Selamat Menjamu Selera.

MK. MKstreet.com

0 comments:

Powered by Blogger.